شرکت توسعه سرمایه گذاری دانشگاه تهران

رشد نود درصدی ارزش معاملات بازار نوآفرین در فرابورس

بازار نوآفرین بهنوان هشتمین بازار فرابورس، در پاییز سال 1402، با مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار تشکیل شد و از دی‌ماه 1402 فعالیت خود را آغاز کرد.

این بازار نوپا که از آن بعنوان ابزاری برای ریل گذاری شرکت‌های دانش بنیان یاد می‌شود، در هفته منتهی به 6 مهر با معامله 52 میلیون ورقه بهادار به ارزش 69 میلیارد تومان، 20 درصد رشد در حجم و 90 درصد رشد در ارزش معاملات را ثبت کرد.

تمرکز بازار نوآفرین بر پذیرش شرکت‌های دانش‌‌بنیان و استارت‌آپی است. بر اساس دستورالعمل موجود می‌توان گفت که بازار نوآفرین مختص شرکت‌های کوچک نیست بلکه بازار شرکت‌هایی است که ریسک بالاتری دارند یا در صنعت جدیدی فعال هستند.

این بازار دارای دو تابلوی رشد و دانش بنیان است.

تابلوی رشد مخصوص شرکت‌هایی است که چشم انداز روشن درآمدی داشته و توانایی بالقوه رشد و تعالی و توسعه را دارا می‌باشند و عمدتاً برای پیاده سازی طرح های توسعه ای خود نیازمند تامین مالی هستند. به بیان دقیق تر این تابلو مخصوص به شرکت‌هاییست که ثبت شده نزد سازمان، دارای سهم با نام، عدم‌ محدودیت قانونی موثر برای نقل و انتقال، ارزش اسمی ‌‌هر سهم عادی برابر ‌هزار ریال و پرداخت تمامی ‌‌بهای اسمی‌‌ است. همچنین شرایط اختصاصی پذیرش شرکت‌ها در تابلوی رشد نیز شامل جمع حقوق صاحبان سهام حداقل ۱۰۰ میلیارد ریال و حداکثر ۵۰۰۰ میلیارد ریال، طرح توجیهی تایید شده توسط هیئت مدیره مبنی بر وجود چشم‌‌انداز روشن از سودآوری فعالیت‌‌ها، حداقل ۱۰درصد سهام ثبت‌‌شده شناور یا ارزش بازار سهام شناور آزاد حداقل ۱۰۰۰ میلیارد ریال، دارای صورت‌های مالی مطابق با مقررات قانونی و حسابرسی شده توسط موسسات حسابرسی معتمد سازمان، عدم‌سابقه کیفری اعضای هیات ‌‌مدیره و مدیرعامل، افشای دعاوی له یا علیه متقاضی پذیرش و تعهدات و بدهی‌‌های احتمالی و معوقِ دارای اثر بااهمیت بر عملکرد و وضعیت مالی آن و شرکت سهامی‌‌ عام است.

تابلوی دانش بنیان نیز مخصوص شرکت‌هایی است که در حوزه اقتصاد دیجیتال، شرکت‌های فن‌آور، شرکت‌های خلاق که در زمینه خلق ارزش و تولید علم فعالیت داشته‌اند و ذیل مجوز دانش بنیان معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مشغول بکار می باشند. به بیان دقیق تر این تابلو مختص شرکت‌های دانش‌‌بنیان، خلاق، فناور و فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال است که شرایط عمومی‌‌ حائز اهمیت پذیرش شرکت‌ها در این تابلو، ثبت شرکت‌ها نزد سازمان؛ سهم با نام و عدم‌ محدودیت قانونی موثر برای نقل و انتقال است. شرایط اختصاصی پذیرش شرکت‌ها در تابلوی دانش‌‌بنیان شامل حداقل سرمایه ثبت شده شرکت به میزان ۱۰۰ میلیارد ریال، دریافت مجوز دانش‌‌بنیان، حداقل ۱۰درصد سهام ثبت‌‌شده شناور یا ارزش بازار سهام شناور آزاد حداقل ۲۰۰ میلیارد ریال، دارای صورت‌های مالی مطابق با مقررات قانونی و حسابرسی شده توسط موسسات حسابرسی معتمد سازمان، عدم‌سابقه کیفری اعضای هیئت ‌‌مدیره و مدیرعامل و افشای دعاوی له یا علیه متقاضی پذیرش و تعهدات و بدهی‌‌های احتمالی و معوق دارای اثر بااهمیت بر عملکرد و وضعیت مالی آن است.

به این ترتیب سهام شرکت‌ها در دو تابلوی «دانش‌‌بنیان» و «رشد» بازار نوآفرین قابل پذیرش است.